Eylül'de Neler Yapmalı?


Yaz bitti, şehirlerimizdeki kimi için monoton kimi içinse düzen vadeden hayatlarımıza geri döndük. Henüz rehavetini üzerimizden atamasak da Eylül bize bu konuda oldukça yardımcı. Özellikle Kültür-Sanatla dolu bir güz başlangıcının bizi beklediğini söylemeliyim. Bienalle, sergilerle, açılışlarla bir güne kaç etkinlik sığarın sınırlarının zorlanacağı bu ayda bizi neler bekliyor, gelin hep beraber inceleyelim.



Bazen Hiç Olmadığından Daha İyi Olur-TOBIAS REHBERGER Sergisi
Tobias Rehberger
“Sometimes It’s better than ever”
Pilevneli Dolapdere
09.09.2019-02.11.2019




Almanya’nın çağdaş sanat alanın öne çıkan isimlerinden Tobias Rehberger’in son dönem işlerinden ve öncesinde sergilenen 5 heykelinden oluşan sergi 9 Eylül- 2 Kasım tarihlerine Pilevneli Dolapdere’de ziyaretçilerini bekliyor. Sanatçının “Enfeksiyonlar”, “Portre Heykelleri”, “Yumurta Vazo Heykelleri” ve “Ret” isimli çalışmalarının yanı sıra son dönem çalışmalarından suluboya ve neon çalışmaları da yer almakta.





Mimari ve tasarımın disiplinlerarası uyumunu sanatla kesiştirerek izleyenleri bu ilişkiyi keşfetmeyi davet eden Rehberger, oluşturduğu enstelasyon ile galerinin teras katında ziyaretçilere vakit geçirebilecekleri bir sosyal platform sunmayı da amaçlıyor.



Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’dan Çağdaş Seramik- “Meşher”-sergi mekanı


Küratörler: Catherine Milner, Karoly Aliotti
Meşher, Meymenet Han
13.09.2019-22.12.2019



Vehbi Koç Vakfı’nın yeni sergi mekanı “Meşher” İstiklal Caddesi’de sanatseverlere kapılarını açtı. Açılış sergisiyle kil ve seramiğin insanlık tarihindeki izini sürmeyi vadediyor. Zamanın ötesinde, kalıpların dışındaki İngiltere’deki Messums Wiltshire. ile işbirliği içerisinde hazırlanan bu serginin küratörlüğünü Catherine Milner ve Karoly Aliotti üstlendi. Odağında mitlerin, masalların ve efsanelerin yer aldığı sergide Sam Bakewell, Bertozzi&Casoni, Vivian van Blerk, Phoebe Cummings ve Hugo Wilson’ın aralarında bulunduğu 13 sanatçı yer alıyor.




Ortaçağdan günümüze uzanan bir yelpazeyi farklı yaklaşımlarla ele alan serginin kimliğini küratör Karoly Aliotti şu sözlerle belirtiyor:” Seramikten resme, tasarımdan fotoğrafa hatta havacılık tarihine kadar uzanan hem çağdaş hem araştırmaüzerine kurulu sergiler hazırlayacağız”.



Çağdaş sanat alanında ses getirirken ilk sergisiyle de ziyaretçilere hayal dünyasında bir yolculuğa çıkaracak bir alan oluşturacağa benziyor.



Artweeks @Akaretler

Sıraevler, Akaretler
03.09.2019-22.09.2019





3 eylülde Akaretler Artweeks’in 3. Edisyonuna ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Açılışını takip eden 3 hafta boyunca 10 farklı binada izleyicileriyle buluşmayı bekleyen sergide Aria, Ambidexter, Gama, Biraz, Artnivo, artSumer, Mixer, Empire Project, Krank, Martch Art Project, Anna Laudel, Ferda Art Platform ve Merkur galeri sanatçılarının eserlerini izleme fırsatı bulacağız.





Sergilerin yanında, söyleşiler ve atölye çalışmalarından oluşan yoğun bir programla sanatseverleri ve küratörleri sanatçılarla buluşturmayı hedefleyen etkinlik dahilinde sergiler ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Beslenme, beden farkındalığı ve ekoloji üzerine yapılacak workshop çalışmaları ise etkinliği farklı bir boyuta taşıyacağa benziyor.

OMM

Küratör: Haldun Dostoğlu
Odunpazarı Modern Müze
08.09.2019-01.01.2020

Şimdiki etkinliğimiz İstanbul dışında, UNESCO kültür mirası geçici listesinde yer alan Odunpazarı’ndan. Bina dünyaca ünlü mimarlar Kengo Kuma ve Yuki Ikeguchi imzası taşıyor.



Evrensel bir bakış açısıyla Türk ve dünyaca ünlü pek çok günümüz sanatçılarının eserlerini sergilemeyi amaçlayan Odunpazarı Modern Müze lokasyonu itibariyle de sanatın metropollerden çıkıp kültürel dokusu ile fark yaratan şehirlere soluk getirerek daha geniş yelpazede bir izleyici kitlesine ulaşmayı hedefliyor.

llk serginin küratörlüğünü Haldun Dostoğlu üstleniyor. Seçkide Bedri Rahmi Eyüboğlu, Canan Tolon, Erol Akyavaş, İlhan Koman, Ramazan Bayrakoğlu, Sinan Demirtaş ve Tayfun Erdoğmuş’un eserleri yer almakta. Ayrıca bambu ustası Tanabe Chikuunsai IV’ün de müze için özel olarak hazırladığı enstelasyon çalışması da izleyicileri bekliyor.



Açılış sergilerinini büyük bir kısmı 1 Ocak 2020’ye kadar ziyarete açık.

16. İstanbul Bienali
Küratör: Nicolas Bourriaud
Çeşitli Mekanlar
14.09.2019-10.11.2019


İstanbul Kültür Sanat Vakfınca Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 16. İstanbul Bienali 14 Eylül’de izleyicileriyle buluşmayı bekliyor. 7.Kıta konseptiyle dünya genelinde 56 sanatçı ve sanat kolektifinin eserlerinden oluşan geniş bir seçki Nicolas Bourriaud küratörlüğünde kapılarını açacak.



İnsanlığın ve küresel toplumun doğada yarattığı doğal ve kültürel atıklara dikkat çekmeyi son derece çarpıcı şekilde gerçekleştireceğe benziyor. Performatif gösterimlerle de farkındalığı üst düzeye çıkarmayı hedefleyen bienal Pera Müzesi, MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ve Büyükada genelinde toplamda 7 mekanda sanat ve ekoloji ilişkisine ışık tutuyor.


Yorumlar