Şubat Ayında Bizi Neler Bekliyor?


Bahar kapıda, Şubat’ın gelişiyle beraber güneş beklemediğimiz bir anda içimizi ısıtmaya başladı. Hiçbirimiz bu yalancı bahara inanmasak da penceremizdeki çiçekler mevsimsiz açmaya başladı bile. Özlemişiz baharın müjdesini, sanki bir kendini yeniden inşa etmek, kendini bulma serüveninin ilk melodisi. Monet'in bahçesinde, gelinciklerin arasında dolaşma hissi.

Kendini sanatla inşa etmek, beslemek isteyenler içinse Şubat ayı yine dopdolu;

Alexis Gritchenko- İstanbul Yılları

                                                                                                            Alexis Gritchenko
                                                                                                            İstanbul Yılları
                                                                                                            Meşher
                                                                                                            07.02.2020-10.05.2020



İstanbul’un yeni “Sergi Mekanı” Meşher, 7 Şubat’ta ikinci sergisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ukraynalı Sanatçı Alexis Gritchenko’nun 1919-1921 yılları arasında yaşadığı İstanbul’u konu alan sergi, sanatçının çoğunlukla suluboya olmak üzere, guaş, karakalem, yağlıboya 150’den fazla eseri konuk edecek.

Gritchenko’nun İstanbul’da yaşadığı iki yıl, İstanbul’un işgal yıllarına denk geldiğinden çok zorluydu. Buna rağmen üretkenliğinden geri kalmayan sanatçı Ayasofya’dan İstanbul Surları’na, Haliç’ten Büyükada’ya geniş bir yelpazeyi kendine has üslubu ve renk paletiyle bir araya getiriyor. Yine İstanbul’da geçirdiği süre zarfı boyunca şehir keşiflerine aralıksız devam eden Gritchenko, resimleriyle İstanbul kent yaşamına dair müthiş ipuçları sunuyor.

Küratörlüğünü Ebru Esra Satıcı ve Şeyda Üstün’ün üstlendiği sergi vesilesiyle ilk kez bir araya gelen 150’den fazla eser, sanatçının 1930’da yayımladığı Deux ans à Constantinople isimli anı kitabı ışığında ziyaretçilerini bekliyor olacak.

Tomur Atagök- Döngüsel İzler

                                                                                                            Tomur Atagök
                                                                                                            Döngüsel İzler
                                                                                                            Kibele Sanat Galerisi
                                                                                                            07.01.2020-18.02.2020


Doğa ve kadın hakları savunuculuğunun önde gelen ressamlarından Tomur Atagök restrospektif sergisi “Döngüsel İzler” ile Kibele Sanat Galerisi’nde izleyicilerle buluşmayı bekliyor.

Eserlerine zaman ve mekan mevhumlarını müthiş bir hikayeleştirmeyle birlikte sunmayı çok başarılı şekilde gerçekleştiren Atagök, tanrıçalarla birlikte sıradan kadınları da ele alan çalışmalara imza atmıştır. Resimlerinde yaşanılan anı kendi dönemlerine ve günümüze ait hikayelerin içinde ele alan Atagök adeta zamanlar arası bir yolcu, izleyiciyi de bu yolculuğa eşlik etmeye davetçi. Kendisi aynı zamanda Türkiye’deki akademik müzecilik eğitiminin de kurucusu olan Atagök’ün bu sergisinin çok yönlü olarak değerlendirilmesi ve incelenmesi gereken bir sergi olduğunu söylemek mümkün.

Bedri Rahmi Eyüboğlu & Eren Eyüboğlu- Yalnızlığın Mis Kokmalı

                                                                                   Bedri Rahmi Eyüboğlu & Eren Eyüboğlu
                                                                                   Yalnızlığın Mis Kokmalı
                                                                                   Galeri Selvin & Harmonyhip
                                                                                   10.01.2020-15.02.2020



Türk resim sanatının yükselmesinde idealist iki ressam olarak ömür boyu çalışmış Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Eren Eyüboğlu çifti, ortak atölyelerde farklı mekanlarda çalışarak geride geniş bir resim koleksiyonu bırakmışlardır. Galeri Selvin ve Harmonyhip ortak çalışmasıyla güzel bir seçki Nişantaşı’nda sanatseverlerle buluşuyor. “Sanat mı yapmak istiyorsun? En büyük perhiz yalnızlık” diyen Bedri Rahmi sanatında yalnızlıktan beslendiğini itiraf ederek, adeta yeni nesil sanatçılara da bunu öğütlüyor. Bu anlamda serginin ana konseptiyle sanatçı çiftin bakış açısını ilişkilendirmek mümkün.

Bu sergiyi özel kılacak pek çok konu var, öyle ki sergide Eyüboğlu çiftinin aile koleksiyonuna ait 30’a yakın sayıda büyük ebatlı eserlerinin ilk defa sergileneceğinin yanı sıra, 100’e yakın eserden 40’ı ilk kez izleyici karşısına çıkacak.

Sahicilik ana temasıyla çıktıkları yolda hem ilk dönem hem de son dönemlerine ait geniş yelpazede eserin sergileneceği bu sergi Türk resim sanatının gelişimi konusunda da son derece kıymetli bir retrospektif.

Bilal Hakan Karakaya - Alem-i Mülk
                                                                                                            Bilal Hakan Karakaya
                                                                                                            Alem-i Mülk
                                                                                                            Anna Laudel
                                                                                                            30.01.2020-08.03.2020


Anna Laudel geleneksel heykel sanatını kullandığı farklı malzemelerle bambaşka bir boyut taşıyan Bilal Hakan Karakaya’nın Alem-i Mülk sergisine ev sahipliği yapıyor. Modern yaşam kaosu, karmaşa içinde sıkışıp kalmış bireyin iç huzursuzluğunu reçine, endüstriyel-doğal atık gibi farklı malzemeler ve tekniklerle günlük yaşamın karmaşasını bir anlamda yeniden yorumluyor.

Karakaya’nın figürleri, kapitalist dünyanın ağırlığıyla ezilen insanın bu dünyaya aslında ne kadar yabancı olduğunu yansıtırken, esasında yaşamın gerçekliğinden besleniyor ve geçmiş ve bugün ile ilişki kuruyor.

Alem-i Mülk ile Karakaya daha önce sergilenmemiş yeni eserleri ve yakın dönem üretimlerini üç katlı galeri mekanıyla birlikte sunuyor. Her katta farklı bir hikâyenin yer aldığı sergi, Dante’nin İlahi Komedya’sına benzer şekilde sırasıyla Cehennem, Araf ve Cennet ile izleyicilere sunuyor. Mekânın katmanlı yapısı bu anlamda serginin ana konseptine paralellik teşkil ediyor.


Bir Zamanlar Toroslar’da- Sagalassos
                                                                                               
                                                                                                Yapı Kredi Kültür Sanat Binası
                                                                                                27.11.2019-28.05.2020



Türkiye’de son yıllarda yapılmış en kapsamlı arkeoloji projesi olan Bir Zamanlar Toroslar’da-Sagalassos Torosların güney yamacında kurulu Sagalassos antik kentini ve Pisidia Bölgesi’nin tarihini ziyaretçileriyle buluşturuyor. Sergi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Belçika KU Leuven Üniversitesi’nin desteklediği Sagalassos Arkeolojik Araştırma Projesi işbirliğiyle hazırlandı.

Yapı Kredi Kültür Sanat Binası’nın üç katına yayılan sergide prehistorik çağlarda Anadolu’da yaşadığı kanıtlanan ve Burdur yöresinde kalıntılarına rastlanan mamut kemiklerinden, Roma imparatorları Marcus Aurelius ve Hadrian’ın anıtsal boyuttaki heykellerine kadar çok sayıda ve farklı türde tarihi eser yer alıyor. Antik Sagalassos sakinlerinin gündelik ve sosyal yaşamlarını, inanç ritüellerini yansıtan pişmiş toprak figürinler, tanrı, tanrıça ve kahraman heykelleri, Büyük İskender heykelciği, taş aletler, süs eşyaları, pişirme ve yemek kapları başta olmak üzere Sagalassos ve Pisidia Bölgesi’nin farklı dönemlerine tarihlenen ve geçmişe ışık tutan eserler, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın üç katına yayılan kronolojik ve tematik bölümler halinde görülebilecek.

Sagalassos Roma İmparatorluk Hamamı kazılarında açığa çıkarılan İmparator Marcus Aurelius heykeli, müze girişinde ziyaretçileri karşıladığı sergi Anadolu medeniyetlerine ve arkeolojik buluntulara ilgi duyanlar için 28 Mayıs’a değin ziyaret edilmeli.

Daha Fazlası ve Hızlandırılmış Program

Andy Warhol @Uniq Expo – 07.11.2019- 29.03.2020
Bir Zamanlar Toroslar’da- Sagalassos @Yapı Kredi Kültür Sanat Binası  - 27.11.2019-28.05.2020
Karma Sergi @Onearc Galeri – 21.12.2019-29.02.2020
Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl @Pera Müzesi- 05.12.2019-01.03.2020
Paris-Beyrut: Mutluluk Hattı-Dilan Bozyel @Institut Français – 19.12.2019-09.02.2020
Döngüsel İzler - Tomur Atagök @ Kibele Sanat Galerisi - 07.01.2020-18.02.2020
Yalnızlığın Mis Kokmalı - Bedri Rahmi Eyüboğlu & Eren Eyüboğlu @ Galeri Selvin & Harmonyhip - 10.01.2020-15.02.2020
Tenden Daha Yakın-Ayça Telgeren @Galerist – 10.01.2020 - 15.02.2020
Lost&Found - Buğra Erol – Christiane Peschek @Galeri/Miz – 28.01.2020– 12.02.2020
Alem-i Mülk- Bilal Hakan Karakaya @Anna Laudel -30.01.2020-08.03.2020
Belleğin Rengi- Veysel Günay @Galeri A – 31.01.2020-29.02.2020
Akış- Marina Abramović + MAI @SSM – 31.01.2020-26.04.2020
İstanbul Yılları- Alexis Gritchenko- İstanbul Yılları @Meşher - 07.02.2020-10.05.2020


Sevgiyle, 




Yorumlar